Nie ma idealnej diety

Reklama

Nie ma idealnej diety, która działałaby na każdy metabolizm i każdy typ ciała.

Nie ma czegoś takiego jak zdrowa dieta, która działałaby dla wszystkich.

Ludzie reagują na jedzenie w tak idiosynkratyczny sposób, że każdy potrzebuje spersonalizowanego planu odżywiania, zgodnie z wynikami badania, które dotyczyło wpływu genetyki, mikrobiomu i czynników stylu życia na metabolizm.

W badaniach karmiono 1102 zdrowych ludzi identycznymi posiłkami przez dwa tygodnie i mierzono ich reakcje metaboliczne. Różniły się one nawet dziesięciokrotnymi różnicami, co oznacza, że ​​zdrowa dieta dla jednej osoby może być niezdrowa dla innej.

„Każdy reaguje inaczej na identyczne produkty spożywcze”, mówi Tim Spector z King’s College London.

On i jego koledzy mierzyli poziom glukozy, insuliny i trójglicerydów we krwi ochotników.

Wysoki poziom wszystkich trzech po jedzeniu jest czynnikiem ryzyka otyłości, podczas gdy u osób, u których po jedzeniu występują skoki glukozy i trójglicerydów, istnieje większe prawdopodobieństwo wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy.

Zespół śledził także poziom snu , wysiłku i głodu ochotników, a także pobierał próbki kału w celu oznaczenia bakterii jelitowych.

Spector, genetyk, twierdzi, że spodziewał się znaleźć silny element genetyczny w odpowiedziach metabolicznych, ale w rzeczywistości widział bardzo mało.

Wolontariusze obejmowali kilka par identycznych bliźniaków i nawet oni wykazywali bardzo różne odpowiedzi na ten sam posiłek.

„Od razu powiedział nam, że geny nie odgrywają znaczącej roli” – mówi Spector. „Na przykład, jak reagujemy na tłusty posiłek, praktycznie nie ma żadnego elementu genetycznego.”

Jego zespół odkrył, że tylko około 30 procent odpowiedzi na glukozę ma podłoże genetyczne.

Inne czynniki, takie jak drobnoustroje jelitowe , rytmy okołodobowe oraz sen i ćwiczenia są ważniejsze, mówi Spector. Czas posiłków liczy również.

Niektóre osoby lepiej metabolizują jedzenie rano, podczas gdy inne nie widziały różnicy w zdolności do metabolizowania żywności w ciągu dnia.

Sugeruje to, że bardziej skuteczne byłoby zaprojektowanie indywidualnego programu zdrowego odżywiania dla osób niż zalecanie diety uniwersalnej.

Wyniki mogą być zaskakujące, mówi Spector. Mówi, że zjadł kanapki z tuńczykiem i kukurydzą przez lata, myśląc, że były dla niego dobre, ale ostatnio odkrył, że jego metabolizm reaguje na nie bardzo źle.

Spector i jego zespół opracowali również narzędzie sztucznej inteligencji do przewidywania reakcji ludzi na jedzenie, w oparciu o ich geny, drobnoustroje jelitowe, wzorce ćwiczeń i snu oraz reakcje metaboliczne na jedzenie.

Zoe, firma z siedzibą w Wielkiej Brytanii, przekształciła tę funkcję w aplikację do testów konsumenckich i na smartfony. Aplikacja zostanie wprowadzona w Stanach Zjednoczonych w przyszłym miesiącu, a w Wielkiej Brytanii jeszcze w tym roku.

„To bardzo ekscytujące badanie” – mówi Bernadette Moore z University of Leeds w Wielkiej Brytanii. „Dla mnie naprawdę istotny jest fakt, że zrobili to w bliźniakach, więc mieli naprawdę potężny projekt do badania genetyki”.

Twierdzi jednak, że pozostaje jeszcze wiele do zrobienia, aby w pełni zrozumieć indywidualne reakcje na jedzenie.

„Wyniki badań są imponujące”, mówi Yiannis Mavrommatis z St Mary’s University w Londynie. „Wstępne wyniki badań ukształtują przyszłość nauki o żywieniu”.

Leave a Comment